luni, 12 martie 2012

GALAȚIUL DIN CUTIA DE PANTOFI

Editura Meridiane - ”Arta grafică”

Deunăzi, contaminat de febra descoperii imaginilor vechi dintr-un grup de discuții din facebook http://www.facebook.com/#!/groups/oldgalati/ , am cautat cutia de pantofi în care păstrez vederi vechi. Printre multe altele am găsit și câteva cu imagini ale Galațiului, din anii 65 pana la cele care circulau înainte de revoluție.

Editura Meridiane

Cât de frumos si aerisit era orașul, care a fost reconstruit dupa ce în anul 1944 multe case din centru au fost distruse în bombardament.

Editura Meridiane
Editura Meridiane
Editura Meridiane -Foto Constanța Nestor

Editura Meridiane -Foto M. Volbură

Străzile erau libere și mai rar se văd autoturisme, ceea ce astăzi e de neconceput.

Editura Meridiane

Editura Meridiane -Foto Constanța Nestor

Pe faleză se afla ”Libertatea”, vasul emblematic al orașului, însă autoritățile nu numai ca nu s-au îngrijit de întreținerea acestuia dar l-au și vândut unei companii engleze, pe bani buni. Dacă rămânea pe loc nu cred că se cheltuiau mari sume cu întreținerea lui, mai ales că pe yaht funcționa un restaurant care avea profit. Adio ”Libertatea”. Cel puțin ne consolăm cu ideea că vasul, care acum navighează cu numele de Nahlin, a fost recondiționat după planurile inițiale și i-a fost redată strălucirea de altă dată.

Editura Meridiane -Foto I. Petcu

Privind aceste imagini fiecare gălățean recunoaște că orașul a decăzut. Zeci de chioșcuri și anexe inestetice, care au fost plantate în parcuri sau pe orice petec de spațiu verde, veșnica reconstruție a complexului comercial Tiglina, lăsarea în paragină a caselor de patrimoniu, indiferent de proprietar, sunt motive pentru care eviți să arăți unui străin unele zone din oraș. Călătorind în Budapesta am vizitat în zona Cetății Buda, obiectivul denumit ”Labiritul” sau Catacombele. Ce este de fapt acest obiectiv turistic? Locuitorii din casele din zona veche si-au sapat beciuri in stanca de sub casa, beciuri care s-au unit si au format un complex de galerii unde se depozitau alimentele pentru iarna, iar in timpul celui de-al doilea razboi se adaposteau locatarii atunci cand orașul era bombardat. Atunci cand Budapesta s-a declarat oraș turistic edilii au scos muraturile din beciuri au electrificat hrubele, au pus în loc cateva lucrări ”de arta” concepte de studentii facultății de profil și gata un nou obiectiv. Minune.... s-a considerat ca aceste grote sunt un obiectiv deosebit si au fost incluse în patrinomiu UNESCO. Și la Galați există un sistem de hrube și tunele în subsolul orașului care nu doar ca nu sunt cunoscute și inventariate ci au fost și acoperite pe unele locuri. Potențial avem, turiști trec in fiecare vara cu vapoarele luxoase, ce putem face?

Editura Meridiane -Foto Gabriela Cocora

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu