luni, 12 martie 2012

Galați - trecut și prezent

Prin bunăvoința colecționarului de vederi și ilustrate vechi Iulian Panait am intrat in posesia unor imagini vechi din Galați. Am selectat imagini cu clădiri care mai există și am hotărît, împreună cu un coleg să vedem ce-a mai ramas din acestea. Pe strada Nicolae Bălcescu, doar modelul din fier al balconului clădirii din stânga ne-a convins ca de acolo provine imaginea veche.

Clădirea de pe strada Nicolae Bălcescu, aflată în prezent în stare degradare accentuată, cândva o bijuterie arhitectonică. Probabil că se poate restaura ținând cont că zona de sub astereală prezintă modele florale deosebite.

Sediul Bancii Comerciale Romane, de pe strada Colonel Boyle, actualmente în vecinatatea străzii Navelor (parcarea pizzeriei Panoramic). Clădirile din partea stângă a imaginii vechi nu mai există.

Sediul Băncii Naționale de pe strada Fraternității a suferit unele modificări însă clădirea este în stare buna.

Pe strada Eroilor, fostă Codreanu

Grand Hotel vs. actualul sediu al municipalității departe de strălucirea de altădată.

Farmacia Țink, o cladire de patrimoniu care a fost restaurata și unde în prezent se află ”Casa colecțiilor”, la intersecție străzilot Traian cu Eroilor.

Clădirea în care a funcționat farmacia ”Aburel” situată la intersecția străzilor Tecuci cu Traian.

Seminarul Teologic, strada Mihai Bravu, care înainte de 89 a găzduit sediul Liceului Sanitar.

Casa Calavrezzo, situată pe strada Eroilor, fostă Codreanu, imobilul este restaurat și aflat în patrimoniul Consiliului Județean.

Strada Gării

Școala Comerciala vs. Facultatea de Chimie, intersecția străzilor Gării cu Dr. Carnabel.

Prefectura

Strada Al.I. Cuza, în apropiere de strada Gării.

Doresc să-i mulțumesc încă odată lui Iulian Panait, pasionat cartofil, care are o colecție impresionantă cu imagini vechi din Galați și Brăila pentru punerea la dispoziție a acestor ilustrate.

Un comentariu:

  1. Super... N-am cuvinte... Pacat ca nu se promoveaza mai mult vechiul Galati si nu se incearca restaurarea cladirilor care au mai ramas(Fie in urma bombardamentelor din '44, fie in urma "bombardamentelor" ce au inceput in anii '60)

    RăspundețiȘtergere