Când mă lamentam că urbea gălățeană nu este valorizată din punct de vedere turistic și mă gandeam ce se poate face în acest sens, drumurile
marți, 22 iunie 2010
Uite că la alții se poate!
Când mă lamentam că urbea gălățeană nu este valorizată din punct de vedere turistic și mă gandeam ce se poate face în acest sens, drumurile
luni, 14 iunie 2010
Și în chioșc fanfara cânta!
Acest refren are iz de vremuri demult trecute. Ce frumos o fi fost ca în Grădina Publică a Galaților, pe alei, să vezi domnișoarele din ”lumea bună” cu rochii lungi și umbreluțe din dantelă, admirate de ofițerii chipeși îmbrăcați în uniforme de paradă. Ofițerii, pentru a se căsători, trebuiau musai să aleagă o pretendentă cu stare. Astfel, un ofițer, pentru a duce la altar tânăra de care se îndrăgostise a cumpărat, în secret, o casă pe numele acesteia pentru a se considera că aceasta are dotă. Povestea e reală și casa încă există. Ce povești s-ar putea populariza pentru a dezvolta turismul și în urbea noastră. Câte case cu povești frumoase există în zona centrală a orașului. Până atunci în Grădina Publică a renăscut tradiția fanfarei din chioșc. În fiecare sâmbătă și duminică, dimineața, în chioșc se înființează fanfara Centrului Cultural și refrene vechi se aud din nou pe aleeile parcului. Vechea fântână își aruncă șuvoiul de apă, la fel ca în vederile din perioada interbelică dându-ne speranțe că, în viitor, vom putea trăi în prosperitatea de atunci.
Iguana de Galați
marți, 8 iunie 2010
Unde merg Gălățenii la grătar?
Atunci când vine sfârșitul săptămânii, gălăteanul, bogat sau sărac, vrea să iasă din casă și să frigă un pic de carne pe grătar. Nu neapărat nobilul fel de mâncare este motivul pentru care oamenii ies în natură ci și faptul că după iarnă chinuitoare ne dorim să ieșim din casă la un pic de relaxare în natură. Totul e bine la nivel de declarații însă hai să vedem unde ieșim? Tradiționalul loc pentru astfel de activități, Pădurea Gârboavele, nu mai e demult ceea ce a fost. Intrările în pădure au fost blocate, și asta datorită mizeriei lăsate în urmă de vizitatorii de week-end, iar puținele locuri rămase sunt insuficiente pentru numărul mare de ”solicitanți”. Se mai poate merge pe malul Dunării sau al Siretului, însă acum apa a blocat toate spațiile, ori în zona numită ”la gunoi” adică în dreapta soselei spre Brăila înainte de podul peste Siret.
Aici, pe locul fostei platforme de gunoi, acum acoperită și pe care s-au plantat câțiva salcâmi se înghesuie gălățenii la fiecare sfârșit de săptămână. Locurile sunt insuficiente așa că oamenii se înghesuie, afumîndu-se reciproc și unde ritmurile orientale se împletesc cu cele house într-un haos total. Dacă noi gălățenii nu avem condițiile naturale de a ieși în natură ca în unele orașe, iar primăria nu a amenajat spații în natură , ca în alte orașe, ne mai rămâne soluția de a ne cumpăra o casă la țară pe care să o folosim pentru zilele caniculare de week-end. Bună ideea? Daaaa, dar criza nu cred că ne dă speranțe. Și atunci rămâne să ne ingrămădim în puținele zone de agrement și să-i invidiem pe cetățenii altor cetăți a căror edili s-au îngrijit și de acest aspect al vieții sociale.
P.S. Se mai poate merge la campingul Brateș, unde mașina trebuie lăsată la poartă, într-o zonă periculoasă, sau la lacul Vânători, baza administrată de Primăria Galați, unde deasemeni locurile sunt limitate.
Distracție plăcută în week-end gălățeni!
sâmbătă, 5 iunie 2010
Axis Libris
Iată că deja a doua ediție a târgului de carte gălățean are loc în aceste zile la zona pietonală ”dintre P-uri”. Galațiul are nevoie de un târg de carte ținând cont că librăriile se împuținează, dar de un târg de carte adevărat. De ce consider eu că aceasta manifestare nu e autentică?
Pentru că lipsesc marile edituri si oferte lor ”de târg”. În locul standurilor imense de la marile târguri, unde sunt prezentate zeci de volume, la noi se găsesc niște căsuțe, supravietuitoare ale manifestărilor ”zilele galațiului”, confecționate din lemn și micuțe (să nu ocupe loc mult). Cred că din acest motiv marile edituri nu au venit, sau sunt reprezentate palid de vreun resaler. Faptul că ”greii” din domeniu nu se arată interesați de manifestarea gălățeană s-a văzut și din prețul cu care cărțile erau oferite la vânzare. Prețurile nu difereau cu mult față de cele din librării. Faptul că manifestarea a adunat câțiva editori și autori care și-au prezentat noile apariții a mai salvat din atmosfera de iarmaroc în care s-a scăldat și în acest an AXIS LIBRIS.
joi, 3 iunie 2010
Mitingul aviatic de la Vadeni 2010
Atat de asteptat (de mine), mitingul aviatic de la Vadeni s-a desfasurat (in sfarsit) in zilele de 29 si 30 mai. Deoarece previziunile meteorologice au fost "de furtuna si ploaie" majoritatea participantilor de anul trecut nu au mai venit.