miercuri, 5 septembrie 2012

Castelul Hellbrunn – Salzburg Austria






Castelul dateaza din perioada in care Salzburgul era un oars independent si prosper, banii sosind de pe urma comertului cu sarea extrasa din muntii din apropiere. Tocmai excedentul bugetar i-a determinat pe conducatorii orasului, care aveau rang religios de arhiepiscopi, sa construiasca cladiri impozante in oras dar si Castelul Hellbrunn situat in vecinatatea orasului.

Castelul este situat pe un domeniu unde apa este actorul principal. Bazine in care pestii inoata linistiti, canale pe care ratele se zbenguie vesele, dar si diverse statui cu mecanisme actionate de apa sunt atractiile acestei superb obiectiv turistic.










Atat interiorul castelului, o capodopera a arhitecturii italiene, denumit si“Lustschloss” (palatul placerii) ale carui incaperi sunt pictate de italianul Arsenio Mascagni, cat si aleile exterioare cu mici incaperi unde apa apare de nici nu gandesti, sunt un omagiu inchinat apei.
















Fantanile care te pacalesc (“wasserspiele” sau “trick gardens”) au fost construite pentru distractia Printului Arhiepiscop al Salzburgului Markus Sittikus, domeniul fiin construit ca resedinta de vara. Intrucat castelul se afla in vecinatatea muntelui, apa care coboara a fost captata iar forta acesteia pune in miscare statuete care seamana cu cele din balciurile vechi aflate in tarabele de tir. Una din atractiile castelului este masa din piatra la care oaspetii arhiepiscopului chefuiau, iar cand acestia exagerau cu alcoolul din scaune tasnea un jet rece de apa. Scaunul printului nu avea o asemenea ”dotare” iar eticheta cerea oaspetilor sa nu se ridice de la masa inaintea printului.


Pe timpul turului gradinii si subsolului castelului apa apare din diuze de cupru, ascunse in cele mai neasteptate locuri, actionata diabolic de ghidul care ne atragea in zonele cele mai expuse. Dupa ce de cateva ori am cazut victime ale dusului nedorit ne uitam de doua ori inainte de a ne opri in loc, alegand doar zone uscate semn ca apa nu ajungea acolo. Apa tasnea din tavan, din pereti, din podea, din tufisuri, din statui asezate pe exteriorul castelului sau din orice alt loc care nu dadea de banuit.



















 Spre sfarsitul turului una din atractii este o scena pe care se rotesc mai multe marionete in sunetul de flasneta, bineinteles toate actionate de forta apei.



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu